Yan Flüt

 


 

20. Yüzyılın ortalarına kadar flüt sistemi içerisinde bugün var olan perdeleme sistemi yer almamakta idi. Zira çalgının gövdesine yer alan delikler parmak uçları kapatılarak ses çıkarılıyordu. Fakat daha iyi seslerin elde edilebilmesi ve tam bir entonasyon işlemi için bu deliklerin arasında yer alan uzaklığın daha deniş bir şekilde olması bekleniyordu.

Theobald Boehm ismi verilen Alman flüt uzmanı bugün yaptığı ufak tefek gelişimler dışında hala kullandığımız sistemi icat etti. Kendi ismi ile Boehm Sistemi olarak da adlandırılmakta olan bu sistem güzel ses niteliğinin yanı sıra tam bir entonasyon için delikler arasından ses bilim yani Akustik yönünden doğru yönlere ve istenilen genişlikte sesin açılmasını sağlıyor. Delikler üzerinde doğal olarak açık duran kapakların yerleştirilmesi ile çalıcı tüm delikleri kapatarak mitler,yaylar ve perdeler sayesinde kontrol etme olanağı buluyor.

Bu gibi sistemler sayesinde yan flüt son zamanlarda oldukça gelişim göstermektedir. Eğer sizler de yan flüt kullanarak bu gelişimin bir parçası olmak istiyor iseniz sitemizin iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlar