Kahvaltı sofralarının en çok
sevilen gıdalarından birisi olan zeytin ülkemizde tüketilen
gıdalardan birisidir. Zeytinin faydaları saymakla bitecek gibi değildir.
Zeytinden üretilen zeytinyağı ülkemizde en fazla ege bölgesinde üretilmektedir.
Zeytinyağının da insan sağlığına büyük bir faydası bulunmaktadır. Zeytinin
faydaları; karaciğeri korur, gözlere şifa verir, sindirim sistemini çalıştırır,
bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar, zihni açar ve vücuda direnç vererek
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur.
Zeytin aşırı kolesterol seviyesi
yüksek olan kişiler için de şifa olması zeytinin uzman doktorlar tarafından
kolesterol hastalarına önerilmesine yardımcı olmasını sağlamaktadır. En büyük
lif kaynaklarından birisi olan zeytinde e vitamini, demir, bakır kalsiyum, b 12
vitamini ve c vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminlerin bulunduğu zeytin siyah
zeytin ve yeşil zeytin olarak tüketilir.
Çocuklarda gelişim geriliği için
de tüketilmesi gereken bu gıda yaşı ilerlemiş kişilerde de tüketilebilecek en
iyi gıdalardan birisidir. Zeytinler tuzlu zeytin ve sele zeytini, tuzsuz
zeytin, salamura zeytin, yeşil zeytin, kırık yeşil zeytin olarak çeşitlere
ayrılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder