Zeytin



Kahvaltı sofralarının en çok sevilen gıdalarından birisi olan zeytin ülkemizde tüketilen gıdalardan birisidir. Zeytinin faydaları saymakla bitecek gibi değildir. Zeytinden üretilen zeytinyağı ülkemizde en fazla ege bölgesinde üretilmektedir. Zeytinyağının da insan sağlığına büyük bir faydası bulunmaktadır. Zeytinin faydaları; karaciğeri korur, gözlere şifa verir, sindirim sistemini çalıştırır, bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar, zihni açar ve vücuda direnç vererek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur.


Zeytin aşırı kolesterol seviyesi yüksek olan kişiler için de şifa olması zeytinin uzman doktorlar tarafından kolesterol hastalarına önerilmesine yardımcı olmasını sağlamaktadır. En büyük lif kaynaklarından birisi olan zeytinde e vitamini, demir, bakır kalsiyum, b 12 vitamini ve c vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminlerin bulunduğu zeytin siyah zeytin ve yeşil zeytin olarak tüketilir.
Çocuklarda gelişim geriliği için de tüketilmesi gereken bu gıda yaşı ilerlemiş kişilerde de tüketilebilecek en iyi gıdalardan birisidir. Zeytinler tuzlu zeytin ve sele zeytini, tuzsuz zeytin, salamura zeytin, yeşil zeytin, kırık yeşil zeytin olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

Yorumlar