İdn Çevirici


         
   Internationalized domain names diye açılıma sahip olan IDN uluslararasılaştırılmış alan adı anlamına gelmektedir. Domain kuruluşunun ilk zamanlarında sadece belli başlı karakterleri kullanılabilir haldeydi. Ülkelerin kendi dillerine özel karakterler kullanmasının imkanı yoktu. İnternet sitelerinin yaygınlaşması ile her ülke kendi karakterlerini barındıran sitelere sahip olmak istedi. Bu durumda işleve giren idn çevirici hem ülkelerin kendi karakter ve harfleri ile site açmasının yolunu açtı hem de bunları ASCII sistemine çevirmenin anahtarı oldu.

     Türkçe’nin kendine has karakterleri olan ç, ğ, ö, ş, gibi harfler eskiden domain al işlemi yapılırken kullanılamazdı. Bu durumda siteler için sınırlı karakterler ile domain alma zorunluluğu vardı. IDN desteği geldikten sonra tarayıcılar her dile kendi karakterlerini kullanma ve ülkelere özel karakter serbestliği ile domain adlarında çeşitlenme ve uygun sitelere erişim daha kolay hale gelmiştir.
    İçerisinde ç, ğ gibi karakterler bulunan domainler veya elektronik posta adresleri ASCII sistemine çevrilirken bu karakterler görünmemektedir. Bu sorunu çözmek için idn çevirici kullanmak bu karakterlerin ASCII karakterlerinden bazılarının kombinasyonu şeklinde dönüştürmeyi sağlamaktadır. Böylelikle IDN desteği olmayan tarayıcılarda ASCII karakterleri ile siteye erişim sağlanabilmektedir.

Yorumlar