Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?



Kıdem tazminatı hesaplamada maaş hesaplamada olduğu gibi çok sayıda kıstas vardır. İş akdinin feshiyle beraber çalışana ödenmekte olan kıdem ve ihbar tazminatında genellikle en temel kıstas bordrodaki görülen brüt ücret üzerinden hesaplanır. Buna “çıplak ücret”  de deniliyor. Tazminatın, çalışana ayni veya nakdi olarak ödenen ücretler dışındaki para veya parayla ölçülebilen menfaatlerin dikkate alınarak “giydirilmiş ücret” üzerinden ödenmesi gerekmektedir. Aynı işverenle beraber bir veya birden fazla iş yeri fark etmeksizin değişik işyerlerinde bir yıl çalışan çalışan kıdem tazminatını hak eder. Bu ölçüt için en emel kıstas, bu noktada aynı işverendir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için çalışanın emekli olması veya hayatını kaybetmesi bunlar dışında askerlik nedeniyle işten ayrılması ve kadın çalışanların evlendikten sonra bir yıl içinde işten çıkması, işverenin işten atması, işçinin haklı nedenlerle iş akdini fesh etmesi durumunda verilebilen bir ücrettir. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır hangi detayları içerir bilgi sahibi olmanız alacağınız net rakamı da ortaya çıkarır.
Çıplak ve Giydirilmiş Ücret
Bordroda genelde en üstte yazan brüt ücrete çıplak ücret denir. İşverenler ise çalışanlarına kıdem tazminatı ödemelerini genellikle yazan bu brüt ücret üzerinden yapar. Ayrıca yıllık bazda ücret dışı menfaat vb ücretler varsa kıdem tazminatı bu giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanması gerekir. Tabi bu noktada menfaat ve ödeme sürekli olmalıdır. Ayrıca yemek ve servis, yol, ulaşım, barınma, kira yardımları, yakacak, aydınlatma bedeller, bayram harçlığı, kıdem ücreti, giyim yardımı, teşvik indirimi gibi şeylerde sürekli devamlılık arz etmeli. Yemek yardımı kıstasında işverenin iş yerinde verdiği yemek veya yemek karşılığında nakit para, yemek çeki dâhil edilir. Çalışana işe geliş ve gidiş saatlerinde verilen servis hizmeti ya da ulaşım parası gibi ödemeler de hesaba katılıyor.  E-devlet üzerinden de ilgili sorgulamaları yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Son Ödemeler Dikkate Alınır
Son 1 yıl içersinde yapılan ödemeler 365'e bölünür. Bir güne düşen miktar belirlenir. Ayrıca işe ilişkin bir mahkeme kararı varsa da bu süre de ekleniyor. Kıdem tazminatı, aynı işverene bağlı işyerlerinde, bir yıl ve üzeri sürede çalışanlara verilir. Kıdem tazminatı uygulamasında tavan uygulaması da mevcuttur. Bu ücret her sene yılda iki kez değişen bir ücrettir. Hazır bilgi size net sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Yorumlar